Επικαιρότητα

Νέες εξελίξεις στην προστασία των γυναικών

Off

Η τελευταία εξέλιξη στην προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παρουσιάζεται στο ετήσιο σεμινάριο παθολογίας τραχήλου, που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στα Ιωάννινα.
Ένα συνδυαστικό τεστ, με περισσότερες δυνατότητες ανίχνευσης προκαρκινικών αλλοιώσεων, από το τεστ ΠΑΠ και πολλαπλάσιες δυνατότητες από καινοτόμες μοριακές τεχνικές για τον εντοπισμό του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης εξέτασης, που στην ιατρική ορολογία φέρει το όνομα Aptima mRNA είναι ζωτικά χρήσιμη ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες με προκαρκινικές αλλοιώσεις, στις οποίες όμως πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις εκτός ίσως εκείνων που παραμένουν ως ενεργές λοιμώξεις.
Οι σχετικές προανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το περιεχόμενο του σεμιναρίου από τον Καθηγητή Γυναικολογίας Ευάγγελο Παρασκευαΐδη και τον Πέτρο Καρακίτσο, πρόεδρο της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας.
Ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρθηκε στους άξονες του συνεδρίου κάνοντας λόγο για μία νέα μέθοδο που ουσιαστικά αποτελεί ένα «καλλιτεχνικό έργο», με πολύ περισσότερες δυνατότητες ωστόσο από κάθε άλλη προληπτική μέθοδο, στον εντοπισμό ύποπτων αλλοιώσεων.
Τις σχετικές λεπτομέρειες έδωσε ο κ. Καρακίτσος τονίζοντας παράλληλα πως είναι μία οικονομικά προσιτή μέθοδος, που ενισχύει την εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής, σε εθνικό επίπεδο.
«Μόνο η ανίχνευση του HPV δε λέει τίποτε. Εμείς θέλουμε να ανιχνεύσουμε εκείνη την περίπτωση που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Με τη νέα μέθοδο αυξάνεται το ποσοστό εντοπισμού κατά 80%, με την απάντηση να είναι πολύ περισσότερο σαφής σε πολύ μικρότερο χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στοίχημα η ενημέρωση 
των ιατρών
Καθοριστικός παράγοντας για την εφαρμογή βέβαια της νέας μεθόδου εξακολουθεί να είναι η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας.
Η πρακτική των τελευταίων ετών δε δημιουργεί πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς το ποσοστό εμβολιασμού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν έχει ξεπεράσει στην Ελλάδα το 40%.
Από αυτή τη σκοπιά θα ήταν μάλλον εξαιρετικά αισιόδοξο να υποστηρίξει κάποιος ότι ένας γυναικολόγος θα μπορέσει να πείσει με ευκολία μία γυναίκα να υποβληθεί σε μία χειρουργική επέμβαση, που θα έχει προληπτικό χαρακτήρα. «Η ελπίδα μας είναι στη μεγάλη συμμετοχή σε τέτοιου είδους συνέδρια και σεμινάρια νέων επιστημόνων που γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της αναγκαιότητας να εφαρμοστούν οι νέες μέθοδοι.
Όπως αποδείχθηκε και με το εμβόλιο, ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την χορήγησή του ήταν η στάση των ίδιων των γιατρών, που ήταν ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή φρόντιζαν να ενημερωθούν από ανεπίσημες πηγές», σημείωσε ο κ. Παρασκευαΐδης.
Στην αναγκαιότητα συνεργασίας των διαφορετικών ιατρικών ειδικότητων επέμεινε και ο Ιωάννης Παναγιωτίδης, αναπληρωτής Καθηγητής παθολογικής ανατομικής.

Διεθνείς συμμετοχές
Στο σεμινάριο που ξεκινά σήμερα συμμετέχουν και διαπρεπείς επιστήμονες από την Ευρώπη, όπως ο Πιέρ Μάρτιν Χιρκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που θα παρουσιάσει μία νέα μέθοδο στη βιοφασματοσκοπία.
Ένας αξιόπιστος και αντικειμενικός τρόπος να διαχωρίζονται και να εντοπίζονται τα «ύποπτα» κύτταρα, σε μία εξέταση που δεν διαρκεί περισσότερο από δύο λεπτά της ώρας και που το κόστος της είναι μόλις ένα ευρώ.
«Μία μέθοδος που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολλές χώρες που δεν είναι προηγμένες ως μέθοδος προσέγγισης της πρόληψης του καρκίνου ή ακόμη και σε άλλες χώρες, συμπληρωματικά, της κυτταρολογίας», σημείωσε ο κ. Χιρκ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ